youcandoitjustdoit.blogg.se

Jag är en trebarnsmamma på 25 år och ibland är det inte lätt att hinna med att ens tänka på sig själv och sin egen hälsa och man fastnar lätt i gamla mönster. Det kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande och det är lätt att man vantrivs med sig själv. Så var det för mig! Men inte idag! På tre månader har jag gått ner 17 kg och detta helt på egen hand! Jag får ofta frågan vad jag gjort eller hur jag gör och orkar. Jag är ingen kostrådgivare och har inga utbildningar kring ämnet. Jag säger inte att det jag skriver är det rätta och det bästa för kroppen, men för mig fungerar det och jag mår jättebra. Alla är vi olika och det får vi inte glömma bort! Du kanske kan få lite tips och nya ideer. Det du vill läsa, läser du resten kan du strunta i. Alla har olika synpunkter om saker och ting och tur är väl det ;)

Tips

Kategori:

Något som är grymt irriterande är när man är ute och springer, har fått upp flåset kanon och det känns toppen och så går SKOSNÖRET UPP!!
Va gör man?!
Jo det är bara att stanna och knyta skon igen. Grrr!
Vissa skosnören är så väldigt glatta och hala också så hur hårt man än knyter så lyckas dom små rackarna ibland lirka sig upp i alla fall!!
 
Det kanske inte låter som världens ilandsproblem men det är faktiskt inte kul när det händer, man tappar liksom både i ork och tid.
 
Efter att detta hade hänt mig några gånger så började jag me detta:
 
Innan jag ska springa iväg knyter jag alltid skosnörena sen tejpar jag med skadetape över knuten tvärs över foten en bit ner på båda sidorna :)
 
Detta fungerar kanonbra! Så tejpa skorna och JUST DO IT!
 
 
 
 

Vatten, vatten, bara vanligt vatten!

Kategori: Mat

Ibland glömmer man hur viktigt det faktiskt är att man dricker tillräckligt med vatten varje dag. Att dricka mycket vatten hjälper kroppen på många sätt.
 
Hur mycket vatten man ungefär ska dricka varje dag kan man enkelt räkna ut själv.
Man tar bara sin vikt gånger 0,03 så får man ut hur mycket man ska dricka /dag.
Så för min del:
51kg*0,03 = alltså 1,53 liter
 
Den vätskan man kan räkna in när man ska dricka sin uppskattade dagliga mängd är alltså bara vatten! Inte kolsyrat vatten, inte dricka, juice, kaffe, etc. Utan bara vanligt vatten.
 
Vatten hjälper till att skölja bort sådant i kroppen som behöver komma ut. Dricker man bra med vatten hjälper man kroppen att få ut gifter och slaggprodukter ur kroppen.
Man kan till och med tappa några kroppskilo bara av att dricka tillräckligt med vatten :)
 
Om man försöker att gå ner i vikt kan ett litet tips vara att dricka ett stort glas vatten innan man ska börja äta, då blir man mätt snabbare :)
 
Så drick mycket vatten :D
Jag dricker alltid vatten, till maten, till fredagsmyset mm. Förr drack jag alltid mjölk, jag älskade mjölk, och dricka när vi lyxade till det lite. Men nu är vatten klart godast!
 
Man ska naturligtvis inte överdriva sitt vattenintag det är heller inte bra. Man ska bara helt enkelt inte glömma bort hur viktigt det är att man dricker vatten :)
 
Må väl!
 
 

Kretsloppet

Kategori: Träning

Idag sprang jag och Tuva kretsloppet i Borås.
Tuva sprang 400 meter och var superduktig! Hon fick en t-shirt och en fin nummerlappa att ha på magen när hon skulle springa =) Hon var såå söt!
 
Jag sprang 5 km.
Jag hade som mål att springa under 25 minuter vilket jag var lååångt ifrån :/
Jag hade inte tänkt mig för i veckan utan gett mig ut i Torsdags kväll på en 5 km:etare när det var ganska så kallt. Efter det fick jag ont i ljumskarna vilket såklart inte hade gått över tills idag. Jag har även haft nått svajsigt med andningen (allergi tror jag) så det kändes lite tråkigt att inte vara på topp när jag skulle springa idag. Men det är väldigt svårt att känna sig heeelt 100% ig, det gör man nästan aldrig, det är sällan som allt stämmer till 100%
Men jag är ganska så nöjd ändå, men jag hade gärna gett liiiite till såklart. (det retar mig så det här med ljumskarna!!)
Jag är världens tävlingsmänniska så riktigt helt nöjd blir jag väl aldrig ;)
 
Nöjd med placering, mindre nöjd med tiden.
 
Min placering blev 9 av 199 st så visst är jag nöjd :D
Tiden blen 26,22 så helt nöjd kan jag ju erkänna att jag inte är eftersom mitt mål var under 25.
 
Sen tror jag att det kan vara svårt när man aldrig tidigare har gått/sprungit sträckan innan, när man inte vet hur den ser ut eller är uppbyggd. Det blir svårt att veta hur man ska lägga upp loppet för att orka och få ut max. Man vet ju inte vart det går uppför eller nerför eller hur långt det är kvar till mål. Jag trodde ca 5 ggr att jag runt hörnet skulle komma till upploppet och se målet men gång på gång såg jag inget mål :/ då blev jag lite matt. Eftersom jag inte känner till staden heller så hade jag ingen aning om vart jag var! he he
Men det var en upplevelse utöver det vanliga! Helt klart!
 
Ska jag sumrera det hela så är jag absolut nöjd! :D
Nu är värmebrallor och tigerbalsam inköpt!
 
När jag såg Tuva springa idag i sin alldeles förstora gröna t-shirt kunde jag inte bli annat än helvarm i hjärtat <3
min lilla kavata tjej så liten (om man jämförde med dom andra) och sprang hela vägen själv! I mål fick hon en banan och juice.
 
Bilder kommer senare!
 

Min start på dagen varje morgon!

Kategori: Mat

Visst ser den go ut! :D

Detta är en riktig igångkickare!
Jag brukar längta efter att det ska bli morgon så jag kan få dricka denna!
 
Cellenergi på hög nivå!

Knäckebröd

Kategori: Favorit recept!


Här är dom berömda knäckebröden!
 
Det var min kära granne som pressenterade mig för dessa goda knäckebröd så jag säger STORT TACK till henne och det är hon som ska ha hela äran när ni bakar och smakar dessa smaskiga ting!
 
Blanda allt detta i en bunke:
 
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/4 dl pumpafrön
3/4 dl solroskärnor
2 dl majsmjöl
1 krm salt
 
Sedan häller ni i:
 
1/2 dl olivolja
Blanda runt
 
Sedan i med:
 
2 1/2 dl kokat vatten (jag kokar vattnet i vattenkokaren)
 
Blanda till en smet.
 
Ta fram tre bakplåtspapper och lägg dessa på en plan yta brevid varandra.
Dela upp "smeten" på dessa, tre lika stora delar.
Lägg ett bakplåtspapper på en utav "smetklumparna" och tryck ut smeten med händerna, sedan tar du en slickepott eller liknande och drar ut smeten så att det blir riktigt riktigt tunt över hela pappret, lägg den på en plåt och dra bort pappret ovanpå. Gör detta med alla tre.
Ta sedan FLINGSALT och strö över varje plåt efter behag.
 
In i ugnen på 150 grader ca 40 min. ( jag brukar inte ha inne dem så länge, man får hålla koll på färgen. Hur länge man ska ha inne dem beror mycket på ugnen)
 
Jag kör med varmluftsugn så därför sätter jag in alla tre plåtarna på en gång. Med vanlig ugn får man ta en och en.
 
Ta sedan ut dom och bryt sönder knäckebrödet i önskad storlek.
 
MUMS!!
 
Lycka till!
 
 
 

Frukost

Kategori: Mat

Dagen börjar jag alltid med att ta min morgondrink!
Det passar mig väldigt bra eftersom jag har väldigt svårt för att sitta och tugga på något som bara växer och växer och växer i munnen på mig :/
Har aldrig riktig gillat att äta tidigt på morgonen, så drinken passar mig utmärkt och så håller jag mig mätt ett tag innan det är dags för att verkligen äta frukost :)
Den liksom hjälper till att kicka igång en på morgonen, helt klart!  :D
 
Drinken är även en trygghet då jag vet att jag får i mig verkligen ALLT vad kroppen behöver! Energi direkt in i kroppens celler. Cellenergi!
Som trebarnsmamma är det inte alltid så lätt att hinna med allt som man borde och många gånger glömmer man eller hinner man inte äta ens, men då vet jag i alla fall att kroppen har fått i sig all den viktiga näringen som den behöver.
Jag får i mig viktiga sädesslag och spannmål, antioxidanter, vitaminer från 1,2 kg frukt och grönt kravodlat, fibrer mm. Den hjälper till att rensa kroppen och tarmen på slaggprodukter och hjälper tarmen att bygga upp nytt tarmludd. Det är viktigt att man har en ren och fin tarm eftersom 85% av kroppens immunförsvar kommer där ifrån. Har man mycket "skit" i tarmen kan det också leda till allergier, eksem etc. Så det gäller att vara rädd om sin tarm :) 
Jag tar även min omega3 i drinken som är bra för hjärta och kärl, huden mm. Speciellt med denna omega3 är att det är den enda omega3 som faktiskt är vattenlöslig! Helt unikt! Detta gör att man får en mycket, mycket hög biotillgänglighet (det som kroppens celler verkligen tar upp och till sig) av produkten.
Och till denna drink tar jag mina aminosyror :) som hjälp att bibehålla muskelmassa.
 
Det är verkligen skönt att slippa gå runt med öm och upplåst mage och vara tvungen att knäppa upp byxorna titt som tätt, det påverkade inte bara mig utan även mina nära och kära som hade en sur och grinig Fru/Mamma/vän. Jag hade alltid ont i magen förr och läkaren sa att jag hade så kallad colon irritable (irriterad tjocktarm)
Nu kan tjocktarmen ta och slänga sig i väggen för jag har inte ont i magen längre och slipper knäppa upp byxorna! :D = Lycka!
 
1-2 timmar senare är det dags för mina två kokta ägg :D
Från början var det tänkt att jag skulle äta två kokta ägg och skippa bröd för att gå ner i vikt. Nu har jag nått min målvikt men tycker att det fungerar så bra och är så gott och lättvindigt så jag fortsätter helt enkelt med ägg och skippa bröd helt och hållet (kanske slinker ner någon kaka/bulle någon gång ibland men det är ju tillåtet ;) )
Det är väldigt smidigt också man kan koka två ägg på kvällen innan jobbet, skala dom och lägga dom i en burk i kylen. Man tar sin drink på morgonen när man vaknar, gör iordning sig och tar med sig burken med sina ägg till jobbet eller vad man nu ska göra, öppnar burken och vips frukosten är serverad :)
Det enda negativa som jag måste nämna är väl kanske när man väl öppnar burken. Den lukten är kanske inte den bästa men gapa å svälj så är det nog inte så många som märker att det luktar fjärt ;)
 
Idag serverades detta till lunch förresten. Något jag knåpade ihop av det som fanns hemma, smakade helt ok.
 

Idag har jag även bakat VÄRLDENS godaste knäckbröd, nyttiga och goda!! Dom är helt sjukt goda! Min granne gav mig smakprov och nu har jag bakat knäckebröd varje dag i tre dagar! Dom är beroendeframkallande!
Bild på dom och det smarriga lätta receptet lägger jag upp inom kort!
 
Må väl!
 
 
 
 
 
 
 

Laddning..

Kategori: Träning

När man vaknar på morgonen och man vet att det var två dagar sedan man var ute och sprang börjar den mentala uppladdningen, lite på både gott och ont. Det är lika bra att ta tag i det och ge sig ut på en tur så man inte skjuter det framför sig. Börjar man skjuta något framför sig så blir det lätt så att man fortsätter. Det gäller med allting!
 
Just do it! Nike har fattat grejen!
 
Det är viktigt att man laddar mentalt och gör rätt val under dagen. Man måste tänka på vad man äter och när man äter. För att ge sig ut på en tur med hungrig mage stjälper mer än det hjälper!
Att springa för tätt inpå maten är ingen hit det heller så det gäller att planera!
Jag har prövat båda delarna och det har inte gått nått bra.
 
Jag brukar äta mellan 2 1/2- 3 timmar före jag ska springa, det är det som fungerar bäst för mig, men för någon annan kanske det blir på tok för galet. Men då får jag också äta sådant som jag håller mig mätt på tills jag ska ge mig ut.
Man lär sig det där, vad som fungerar bäst för en själv.
Alltid innan jag ger mig iväg så laddar jag alltid kroppen lite extra. Ca en halvtimme innan tar jag aminosyror och en activize.
Aminosyror hjälper till med tillväxten av musklerna, de hjälper till att bibehålla musklerna, dom hjälper även till med snabbare återhämtningen av kroppen/musklerna och gör mycket, mycket mer.
Activize hjälper till att öka syreupptaget och prestationsförmågan. Sedan jag började med activize så kan jag springa helt utan att få problem med andningen. När jag tränade förr var jag alltid tvungen att ha min inhalator pga min ansträngningsastma och då var jag ändå mer än vältränad! Men den behövs inte längre :)
 
Som mamma kanske det är just så att man måste planera lite extra, men kan ju inte bara sticka iväg när som hellst. Gubben ska ha kommit hem, alla ska vara mätta och barnen ska gärna ha kommit i säng innan. Nu på vintern blir det mörkt så fort också och bor man på landet är det inte så kul att komma iväg för sent, det blir kolsvart!! Det kan ju vara bra att hitta hem igen ;)
 
Ikväll hann jag ut i relativ god tid och kom hem när det hade börjat mörkna, så nu gäller det att ha reflexväst och grejer!! Idag fick Klockan och pulsmätaren stanna hemma men jag höll ett bra tempo ändå. 5 km gjorda och känslan efteråt är kanon!!
 
Kvällen slutade med att jag anmälde mig till kretsloppet i borås på lördag :) 5 km löpning med tidtagning. Mitt mål är att komma under 25 min.
Mål ska man ha!! :D
Tuva min dotter på snart 3 år ska springa knatteloppet på 400 meter. Så mycket spring som hon har i benen kan det ju inte bli annat än bra! :D

Nu gäller det att ladda!!
 

Välkommen hit!

Kategori: Allmänt

Jag tror det alltid är lika jobbigt när man ska ta tag i och börja med någonting nytt!
Det kan vara allt ifrån att börja blogga (som jag gör nu) till att börja laga den där maten, hänga upp den där tvätten, ah egentligen allt mellan himmel och jord.
 
Men någonstans måste man ju börja och någon gång gör vi nog alla ett försök. Jag tror att det är inställningen till det vi ska göra och det första försöket som sätter ribban till vad vi egentligen kommer att klara av och orka med.
 
Jag har lärt mig mycket om mig själv det senaste halvåret och det har varit nyckeln till att jag mår så bra och orkar så mycket som jag gör idag. Jag är oerhört glad och tacksam för alla nya kontakter och vänner som jag träffat och som berikar mitt liv!
En helt ny värld har öppnats sig för mig! Och med det helt nya chanser!
 
Här kommer jag att skriva om saker som intresserar mig och som hjälper mig att orka med allt och må bättre, här kommer jag även att skriva lite tips och ideer och mycket mer.
 
Må väl!